Zioła leczące trzustkę

Zioła leczące trzustkę

Redakcja

2016-09-17

brak komentarzy

Stan zapalny trzustki występuje bardzo często wskutek kamicy żółciowej lub intensywnego spożywania wysokoprocentowych napojów. Objawia się kolką, mdłościami oraz wymiotami. Ulgę w chorobach mogą dać zioła, które trzeba traktować jako kurację wspierającą leczenie. Systematyczne wypijanie naparów może być receptą na ból i nieprzyjemne oznaki.  

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna posiada dużo istotnych cech dla zdrowia. Bogata w witaminę K, flawonoidy oraz garbniki pozwala neutralizować ciało z toksyn. ZE względu na obecność kwasu pantotenowego roślina posiada właściwości przeciwzapalne, wobec tego także używa się ją do kuracji schorzeń trzustki oraz przy dolegliwościach z układem trawiennym.

Oprócz tego, pokrzywa pozytywnie rzutuje na cerę, paznokcie, włosy i umacnia układ immunologiczny. Doprowadza także wielkich ilości żelaza, a jednocześnie przeciwdziała anemii. Co więcej, zapobiega dolegliwościom wątroby oraz dróg żółciowych.

Zioło dostaniesz w każdym kolejnym sklepie zielarskim lub w aptece. Jedną łyżkę pokrzywy zalej filiżanką ciepłej wody i odstaw do przestygnięcia na 20 minut. Wywar pij dwukrotnie na dzień, najrozsądniej po 1/2 kubka.

Czytaj także: 6 ziołowych mieszanek na zaparcia

Z pokrzywy możesz tez osiągnąć sok. Wystarczy, że 125 g liści rośliny wypłuczesz w przegotowanej wodzie oraz przepuścisz przez wyciskarkę do soku. W powstałym płynie rozpuść 125 g miodu oraz dogrzewaj go do czasu aż uzyska konsystencję syropu. Zdrowe lekarstwo trzymaj w słoiku nie dłużej niż 2-3 lata. Pij 2-3 razy po 1 łyżeczce.

Bylica piołun 

Piołun, określany także wermutem lub absyntem, przejawia gorzki smak, ale także dość silne właściwości. Roślina jest potężnym bogactwem garbników, flawonoidów oraz olejków eterycznych. Dzięki tym składnikom zioło działa żółciotwórczo i aseptycznie oraz może być używane przy zapaleniu trzustki.  

By naszykować ekstrakt, jedną małą łyżkę ziół zalej filiżanką ciepłej wody i odstaw pod przykrywką na 1/2 godziny. Potem odcedź wywar i jedną małą łyżkę pij godzinę bezpośrednio przed jedzeniem.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianieLeczenie chorób