Zielona, biała, czerwona - która herbata najzdrowsza?

Zielona, biała, czerwona - która herbata najzdrowsza?

Redakcja

2016-09-06

brak komentarzy

Badania dowiodły, że pewne typy herbaty pozwalają ustrzec bezpośrednio przed guzami nowotworowymi, chorobami serca a także cukrzycą. Mogą także pomóc w redukcji wagi, zredukować zakres cholesterolu, wspomóc metabolizm. Herbata także wydaje się mieć cechy antybakteryjne. Sprawdź, którą herbata jest najzdrowsza.

Rodzaje herbat

Wiele naparów nazywanych jest herbatą, mimo wszystko puryści za herbatkę uznają wyłącznie tę powstającą z korzenia Camellia sinensis rosnącej w Chinach a także Indiach. Należą do nich herbata zielona, czarna, biała, herbata oolong a także czerwona pu-erh. Różnią się one czasem fermentacji a także przez to ilością unikalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Wszystkie owe herbaty zawierają również kofeinę a także teinę, które stymulują układ nerwowy oraz podnoszą sprawność umysłową. Powszechnie do ciepłych wywarów zalicza się także napary z suszonych owoców i ziołowe, mimo wszystko ich cechy okazują się inne od tradycyjnej herbaty a także różnią się zależnie od użytych ziół.

Zielona herbata – moc przeciwutleniaczy

Zielona herbata ma wielokierunkowe właściwości a także może zapobiec postępowi raka pęcherza, piersi, płuc, żołądka, trzustki a także jelita grubego, redukuje również ryzyko schorzeń neurologicznych oraz udaru mózgu. Udokumentowano jej znaczenie na redukcję warstwy tłuszczu i właściwości przeciwmiażdżycowe przez spadek poziomu cholesterolu a także zmniejszaniu stresu oksydacyjnego. Zielona herbata pomaga oczyszczać organizm, co może przejawiać się polepszeniem kondycji fizycznej skóry.

Biała herbata

Herbata biała zawdzięcza swój kolor wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane chronione są bezpośrednio przed promieniami słonecznymi słońca, tak żeby nie wykształcały chlorofilu – barwnika nadającego zielony kolor listkom, które potem są wyłącznie suszone, dzięki czemu utrzymują mnóstwo polifenoli. Może być wyłącznie zbierana ręcznie a także wczesną wiosną, gdy liście są jeszcze młode.

Czerwona herbata, klucz do zrzucania wagi

Na nią bardzo muszą przykuć uwagę osoby odchudzające się a także chorujące na cukrzycę. Herbata pu-erh. Pomaga w spalaniu warstwy tłuszczu, stabilizuje metabolizm lipidów, zabezpieczając bezpośrednio przed miażdżycą i obniża nasycenie glukozy w krwioobiegu. Jest herbatą długo dojrzewającą, dzięki czemu nabiera silnego smaku a także smaku.

Zobacz także: Co jest zdrowsze - bataty czy ziemniaki?

Pokrzywa

Kojarzona wyłącznie z parzącym chwastem, okazuje się rośliną lecznicą. Wspiera pracę wątroby, filtruje drogi żółciowe a także układ moczowy, pobudza także przemiana materii a także służy w leczeniu zmian trądzikowych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianieDietyLeczenie chorób