Zdrowie na talerzu - dieta antynowotworowa

Zdrowie na talerzu - dieta antynowotworowa

Redakcja

2016-09-06

brak komentarzy

Wokół diety antynowotworowej urosło dużo mitów, wskutek czego dokonywane przez nas wybory odżywiania nie za każdym razem są tak trafne, jak przewidujemy. Najwyższa pora odróżnić prawdę od fałszu oraz przekonać się, których składników lepiej unikać, a które rzeczywiście warto szanować.

Rak żywi się cukrem

Przekonanie o tym, że cukier jest najlepszą pożywkę dla raka okazuje się chyba jednym z najmocniej utrwalonym w naszej świadomości przeświadczeniem, który nie jest do końca słuszny. Owszem, nadmiar węglowodanów poważnie nam szkodzi, lecz także trzeba pamiętać o tym, że węglowodany są jedną z kluczowych grup składników odżywczych niezbędnych do właściwego działania, wobec tego absolutna rezygnacja z ich jedzenia nie jest polecana.

Problemem okazuje się wybór właściwego ich rodzaju. Najbardziej niebezpieczne są dla nas cukry proste i to z całą pewnością one muszą zostać definitywnie zredukowane. Podczas gdy ogólna zawartość sacharydów w diecie osoby dorosłej musi oscylować w granicy 45-55 proc., zawartość cukrów prostych, a więc między innymi glukozy, fruktozy, sacharozy oraz laktozy, nie może przekraczać 10 proc. Podstawą muszą stać się więc złożone węglowodany.

Zobacz też, co jeść, aby poprawić swój wzrok

Zbyt częste sięganie po cukry proste, które ukryte nie są jedynie w słodyczach, ale a także wielu innych artykułach, które konsumujemy codziennie – białym pieczywie, owocach, czy produktach mlecznych – może przyczynić się do otyłości, a ta z kolei, jak udokumentowano, pobudza ryzyko raka piersi, prostaty, jelita grubego oraz trzonu macicy.

Czosnek oraz cebula numerem jeden w diecie antynowotworowej

To prawda. Warzywa te poddane zostały szczegółowym analizom, które dowiodły, że posiadają więcej niż 30 substancji o działaniu przeciwrakowym.Najbardziej drogocennym składnikiem czosnku okazuje się allicyna, która nie tylko broni bezpośrednio przed powstaniem nowotworowych komórek, ale dodatkowo blokuje rozmnażanie się już powstałych. Przemieniając się w inne związki, jest pomocna w walce z rakiem jelita grubego, piersi oraz macicy. W przypadku cebuli na uwagę zasługuje związek określany jako kwercetyna. Badacze nie są w stanie precyzyjnie wyjaśnić mechanizmu jego działania, mimo wszystko podejrzewa się, że korzystny wpływ wiąże się z jej cechami przeciwutleniającymi oraz przeciwzapalnymi. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianieLeczenie chorób