Zdrowe produkty na jesień

Zdrowe produkty na jesień

Redakcja

2016-09-30

1 komentarz

Po wymienione niżej składniki zaleca się sięgać szczególnie jesienną porą, nie dość, że w tym czasie będziemy posiadać gwarancję, że składniki te są świeże, to wiele z nich pomoże nam podkręcić odporność na sezonowe zachorowania. Już obecnie opłaca się zatem udać się na zakupy i wypełnić koszyk tymi pysznymi, zdrowymi produktami na jesień. 

Fasola

Fasolowych niejadków powinny przekonać na własnej skórze jej cechy regeneracyjne. Jest trzecim najbardziej znaczącym, po soi i grochu, bogactwem biała. Posiada go dwa więcej niż mięso, mimo wszystko zaleca się pamietać, że białko pochodzenia roślinnego jest zdecydowanie mniej wartościowe od zwierzęcego. Choć fasola pojawia się w 400 odmianach, to wszystkie posiadają potas, wapń i fosfor. Co poniektóre mają dodatkowo kwas foliowy, żelazo, selen i cynk. Udowodniono także, że w jej zawartości są składniki powstrzymujące rozrost tkanek nowotworowych. Jedyną wadą fasoli to, że może wywoływać niestrawności.

Pigwa

Pigwa powinna stać się obowiązkowym elementem jesienno-zimowej kuracji odchudzającej Polaków. Posiada ogrom witaminy C, wobec tego wspiera w bitwie z przeziębieniem i grypą. „Polska cytryna” znana jest przede wszystkim w formie kompotów, dżemów, powideł, soków i nalewek. Dodatkowym wzmocnieniem układu immunologicznego z wyjątkiem witaminy C są: magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń. Zdrowotne są także nasiona pigwy, które goją kłopoty żołądkowe i niestrawność.

Bakłażan

Bakłażan to warzywo nad wyraz dietetyczne. 100 g tego produktu przejawia jedynie 20 kcal. Wprowadzenie oberżyny do naszej kuracji odchudzającej zapewni ciału zachowanie na właściwym poziomie potasu, magnezu i wapnia. Bywa także świetne bogactwo włókna pokarmowego, w związku z tym tak ochoczo podawany jest z ciężkostrawnymi i tłustymi wyrobami, takimi jak baranina. Udokumentowano także, że bakłażan posiada cechy oczyszczające i rekomendowany jest w czasie kuracji antybiotykami. Pozwala także zminimalizować niebezpieczeństwo zapadnięcia na choroby nowotworowe. Ponadto, uznawany jest za afrodyzjak i określany „gruszką uczuciach”.

Burak

Okazuje się, że to niedocenione w Polsce warzywo może podkręcić naszą odporność, spowodować, że będziemy się wolniej starzeć i przeciwdziałać postępowi raka. Skład buraka obfituje w kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, sód, rubid i cez.

Kwas foliowy jest odpowiedzialny za wyeliminowanie z ciała homocysteiny, której znaczący poziom może wywoływać choroby. Również cudowny odcień, a także cechy skutecznie chroniące bezpośrednio przed chorobami nowotworowymi, burak zawdzięcza betaninie. Dowiedziono także, że musi on wejść na stałe do diety pań trakcie menopauzy. Efektywnie redukuje niebezpieczeństwo pojawienia się osteoporozy i niweluje symptomy przekwitania, redukuje ciśnienie tętnicze krwi, dotlenia serce i wyrównuje jego pracę.


Dodaj komentarz

Komentarze

palacz

2016-10-06 14:01:06


jesien jest okresem kiedy rzeczywiacie mozna szybciej zachorowac. warto odpowiednio sie zabezpieczac. ja to juz co tydzien pije sok z cytryny.

Zdrowe odżywianieDiety