Super bohaterowie jadłospisu, czyli superfoods

Super bohaterowie jadłospisu, czyli superfoods

Redakcja

2016-07-27

brak komentarzy

Czym są superfoods? Co wyróżnia je na tle innych artykułów spożywczych? Czy ich właściwości nie są zbyt przereklamowane? Czy superfoods mogą radykalnie zmienić nasze nawyki żywieniowe lub sylwetkę? Oto kilka faktów i mitów na temat osławionych dietetycznych bohaterów.

Czym są superfoods?

Mianem superfoods określamy wszystkie te produkty, które zawierają w sobie wyjątkowo znaczącą ilość odżywczych dla organizmu ludzkiego elementów. Muszą to być artykuły stuprocentowo naturalne, nieprzetworzone, a więc wolne od wszelkich konserwantów, barwników itp. itd. Ich spożycie ma uchronić człowieka przed sztucznym wyrównywaniem niedoborów składników takich jak chociażby beta-karoten czy różnego rodzaju witaminy. Wbrew często propagowanym opiniom superfoods to nie tylko produkty egzotyczne, a przez to drogie (jak np. jagody goji), ale także nasze rodzime i oswojone warzywa czy owoce.

Skąd moda na superfoods?

Mimo że moda na superfoods może wydawać się jedynie efemerycznym, trendsetterskim zabiegiem z zakresu dietetyki, to tak naprawdę stanowi ona ważne świadectwo zdrowotnego kryzysu współczesnego człowieka. Dlaczego? Wszystko wynika z ilości przetworzonych, sztucznych produktów jakie codziennie spożywamy. Wraz z coraz szybszym tempem życia kurczy się czas na przygotowywanie treściwych, bogatych w składniki odżywcze posiłków. Efektem jest „łapane w locie” jedzenie o niskiej zawartości minerałów czy witamin, za to „bogate” w niebezpieczne dla naszego zdrowia i wagi cukry proste i tłuszcze nasycone. Dzięki rozwojowi medycyny żyjemy co prawda dłużej, lecz jakość tego życia nie musi być koniecznie zadowalająca. Wiele współczesnych chorób to bowiem de facto wynik zmian cywilizacyjnych, do których zaliczyć można spożywanie pełnych konserwantów artykułów spożywczych. Nie od dziś wiadomo, że do zachorowań na raka przyczyniają się m.in. energetyki, przetworzone mięso, chipsy, utwardzane tłuszcze roślinne czy wyjątkowo ostatnio kontrowersyjna żywność modyfikowana genetycznie. Stąd głośno dziś o tzw. superfoods jako naturalnych „lekarstwach” dla wycieńczonego sztucznością ludzkiego organizmu.

Superfoods = superżycie?

Superfoods rzeczywiście potrafią polepszyć stan naszego ciała, a więc i pośrednio wpłynąć na nasze ogólne samopoczucie. Trzeba jednak pamiętać, że porcja pestek z dyni czy alg konsumowana „od wielkiego dzwonu” nie zmieni radykalnie naszej kondycji psycho-fizycznej. Superfoods może i są super, ale na pewno nie mają mocy cudotwórczych. Wraz z ich spożyciem dobrze stopniowo wprowadzać i inne zmiany mające na celu usprawnienie działania zarówno naszego ciała, jak i umysłu. Ruch, świeże powietrze, dbanie o odpowiednią dawkę cotygodniowego relaksu i wyciszenia to również elementy, które pozwolą nam skutecznie wydłużyć nasze życie i zadbać o jego jakość.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianie