Olej z pestek dyni - zwalcza choroby!

Olej z pestek dyni - zwalcza choroby!

Redakcja

2016-09-30

brak komentarzy

Wysokiej jakości Olej z pestek dyni jest ciągle wykorzystywany jako dressing do sałatek, mieszany z nowiutko wyciśniętym napojem z cytryny lub z dobrym octem z jabłek. Może być też używany by doprawić i wzbogacić elementami odżywczymi zupę, sos i dużo pozostałych pokarmów. Jednak nie można oleju z pestek dyni używać do smażenia lub pieczenia, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego delikatną budowę i pozbawia go najbardziej wartościowych cech wzmacniających.

Na dolegliwości z prostatą

Przerost prostaty okazuje się teraz przypadłością, która dotyka szczególnie licznych panów na całym świecie, bardzo często po 50-ce. Delikatny rozrost gruczołu krokowego powodowany jest prawdopodobnie wpływem męskiego hormonu dihydrotestosteronu (DHT), przyspieszającego rozmnażanie się komórek prostaty. Powiększenie gruczołu krokowego może doprowadzić do kłopotów i uczucia dyskomfortu przy oddawaniu moczu.

Przeciwdziałanie wypadaniu włosów

Powiększona prostata, i tendencje do łysienia u panów jest najprawdopodobniej w ogromnym nasileniu będąca efektem przez nadprodukcję DHT. Taki sam beta-sitosterol, delta-7-sterine i inne sole występujące w oleju z pestek dyni pozwalają hamować niekorzystny rezultat praktyki hormonu DHT na komórki prostaty, ale tym samym uniemożliwiają wypadaniu kosmyków.

Zwalczanie pasożytów jelitowych

Olej z pestek dyni okazuje się tradycyjnie wykorzystywany w zwalczaniu pasożytów jelitowych. Przyjmując na pusty żołądek, z rana, ma niesamowitą umiejętność do niszczenia niezdrowych organizmów, przykładowo takich jak ogólnie znany tasiemiec. Istotne jest by wiedzieć, że paraliż działa wyłącznie ograniczony czas i w związku z tym musi się użyć ponadto środek przeczyszczający, mniej więcej po godz. po konsumpcji oleju z pestek dyni. 

Cholesterol i choroby układu naczyniowego

Olej z pestek dyni okazuje się szczególnie zasobny w fitosterole, które pomagają minimalizować zły cholesterol LDL ograniczając jego absorpcję w potrawach, posiadających w składzie szkodliwe składniki. Analizy wskazują, że znaczący zakres fitosteroli diecie zdecydowanie obniża absorpcję patogennego cholesterolu i może szczególnie pozytywnie oddziaływać na obniżenie ryzyka choroby.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianiePielęgnacja ciałaLeczenie chorób