Olej kokosowy: wybrać nierafinowany czy rafinowany?

Olej kokosowy: wybrać nierafinowany czy rafinowany?

Redakcja

2016-09-04

brak komentarzy

Olej kokosowy okazuje się jednym z najzdrowszych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Jest bogaty w potrzebne dla naszego naszego zdrowia kwasy tłuszczowe, wit. a także sole mineralne, jak żelazo oraz magnez. Tylko, który wybrać: olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? 

Olej kokosowy posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe a także antybakteryjne. Dodatkowo pobudza przemiana materii oraz redukcję tkanki tłuszczowej, dzięki czemu przyspiesza walkę z dodatkowymi kilogramami, obniża cholesterol oraz pomaga zapobiegać dolegliwościom mięśnia sercowego. Bywa często wykorzystywany jak znakomity naturalny kosmetyk do włosów, ciała oraz twarzy – uelastycznia skórę a także broni bezpośrednio przed starzeniem  doskonale sprawdza się w diecie.

Na czym polega rafinacja oleju kokosowego?

Na rynku ogólnodostępne okazują się dwa główne typy oleju kokosowego: rafinowany oraz nierafinowany.

Olej rafinowany poddawany okazuje się chemicznemu procesowi rafinacji, bardzo często przy użyciu sztucznych rozpuszczalników. Rafinowany olej kokosowy okazuje się dodatkowo filtrowany a także oczyszczany między innymi z osadów pochodzenia roślinnego, ale na nieszczęście także z istotnych składników dla zdrowia. Ma także wydłużoną datę przydatności do jedzenia. Olej rafinowany okazuje się bez wątpienia tańszy od nierafinowanego oraz nieoczyszczonego, mimo wszystko zdecydowanie zaleca się zainwestować więcej w świeżość i zdrowie. 

Wybierz nierafinowany

Specjaliści ds. żywienia a także sportowcy bez wątpienia rekomendują używanie olejów nierafinowanych w zdrowiej diecie. Skuś się na nierafinowany! Na pewno lepsze cech lecznicze posiada olej kokosowy nierafinowany, zimnotłoczony. Olej kokosowy nierafinowany posiada piękny, łagodny zapach a także smak orzecha kokosowego. Olej rafinowany okazuje się w całości pozbawiony zapachu.Nieoczyszczony olej kokosowy posiada gęstą konsystencję masła lub smalcu. W temperaturze pokojowej jest stały oraz nieprzezroczysty, po podgrzaniu (choćby w rękach), konsystencja zmienia się na płynną oraz przezroczystą. Jest to zupełnie naturalny efekt, który nie posiada najmniejszego wpływu na cechy lecznicze oleju.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Domowe kosmetykiZdrowe odżywianieDiety