Najlepsza dieta na pamięć i koncentrację!

Najlepsza dieta na pamięć i koncentrację!

Redakcja

2016-09-25

1 komentarz

Posiadasz trudności z koncentracją? Stale o czymś zapominasz? Zajrzyj kuchni, odszukasz tam składniki, które wspomogą zachować sprawny umysł, a o dolegliwościach z pamięcią... zapomnisz. Co musi zawierać dieta na kłopoty z pamięcią i koncentracją?

Dieta na pamięć i koncentrację: pieczywo i zboże

Dla umocnienia układu nerwowego w dowolnym posiłku muszą się odnaleźć 2 cienkie kromki chleba lub 2–3 łyżki kaszy lub włoskiego makaronu, lub 4 łyżki muesli lub 2 niewielkie kartofle. To zasobne skarbnice węglowodanów, z których wewnątrz organizmu uwalniana jest glukoza – najskuteczniejsze paliwo dla mózgu. Jeżeli jej brakuje, na przykład gdy stajemy się głodni, mózg pracuje na wolniejszych obrotach, ciężej się skupić, prędzej także dopada nas znużenie. Przetwory zbożowe i kartofle posiadają w swoim składzie wiele węglowodanów złożonych – skrobi. Jest ona powoli trawiona, sukcesywnie i delikatnie zwiększa ilość węglowodanów w krwioobiegu. W ten sposób neuronom nie brak siły przez znacznie dłuższy czas. Przetwory zbożowe, szczególnie takie z pełnego ziarna, charakteryzują się dodatkowo ilością wit. B1. Okazuje się ona elementem enzymów biorących udział w pozyskiwaniu glukozy z cukrów. Jest także nieodzowna w przewodzeniu bodźców między komórkami nerwowymi.

Dieta na koncentrację: jajka

W diecie dobrej dla mózgu nie może brakować jajek (3–4 w ciągu tygodnia, zaś przy dolegliwościach z cholesterolem 1–2 na 7 dni). Żółtko posiada lecytynę, która jest jednym z najistotniejszych fosfolipidów zawartych w dowolnej komórce ciała. Podstawowym jej działaniem jest wspomaganie działania układu nerwowego. Lecytyna polepsza pamięć i zwiększa wymianę informacji w mózgu.

Dieta na koncentrację: ryby

Przygotowując zestaw dań, nie zapominaj, by 2–3 razy tygodniowo konsumować porcje (ok. 150 g) ryby morskiej. To jedno z najskuteczniejszych bogactw tłuszczów nienasyconych omega-3. Owe zaś budują mózg i są elementem błony komórkowej neuronów, potrzebujemy ich także do produkowania neuroprzekaźników, a więc składników przenoszących impulsy nerwowe. Kwasy omega-3 stymulują dodatkowo wytwarzanie serotoniny, która poprawia humor. Ale wszystko. Jak potwierdzają uczeni, dieta liczna w tłuszcze omega-3 obniża niebezpieczeństwo demencji i schorzenia Alzheimera. Zbliżone cechy posiada olej lniany, rzepakowy i oliwa. Posiadają one także dużo wit. E, która osłabia starzenie się komórek nerwowych.

Dieta na zdolność zapamiętywania i koncentracji: mięso

W trosce o szare komórki opłaca się zadbać, by raz na dzień w menu pojawiła się dawka (150 g) mięsa lub 2–3 plastry szynki. Posiadają one dużo witamin z zespołu B, szczególnie wit. PP (niacynę). Jej deficyt przynosi osłabienie pamięci, problemy ze skupieniem uwagi i kojarzeniem oraz bezsenność. Mięso to najskuteczniejsze bogactwo pełnowartościowego białka (wykorzystywanego do produkowania warstwy mózgowej i enzymów w mózgu), także prawidłowo przyswajalnego przez ciało żelaza. Polepsza ono mikrokrążenie mózgu, co powoduje, że okazuje się on dobrze odżywiony i może pracować na najwyższych obrotach.


Dodaj komentarz

Komentarze

kinki

2016-10-06 14:03:42


ja polecam orzechy.

Zdrowe odżywianieDiety