Które zioła warto uprawiać w domu?

Które zioła warto uprawiać w domu?

Redakcja

2016-09-15

brak komentarzy

Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w mieszkaniu. Nie wymagają dużo miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup oraz pozostałych pokarmów. Oprócz tego posiadanie indywidualnych ziół okazuje się tańsze i nie kończy się stertą zwiędłych pozostałości w schładzarce. W dodatku przyprawy ułatwiają odchudzanie. Poniżej najskuteczniejsze zioła, które posiadają cechy zdrowotne.

Bazylia

Liście bazylii obejmują olejki, które posiadają cechy antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Bazylia to również dobre bogactwo witaminy A. Możesz podawać ją do sałatek oraz stir-fry.

Szałwia

Szałwia przejawia dużo właściwości – działa przeciwzapalnie, przeciw cukrzycy typu 2 oraz przeciw mikrobom. Co więcej, filtruje krew i może nawet zapobiec chorobie Alzheimera.

Szczaw polny

Zioło to doskonale nadaje się dla osób, które leczą się na nowotwór. Eliminuje ono nadmiar substancji z organizmu, prawidłowo rzutuje na układ moczowy oraz nerki. Jego liście bogate są w witaminę C i można je podawać do surówki, zup oraz sosów, nadając im cytrynowy posmak.

Kolendra

Kolendra pozwala pozbywać się toksyn z ciężkich pokarmów, wspomagając wątrobę. Możesz korzystać z kolendry do surówki, stir-fry, curry oraz zielonych smoothie.

Czytaj także: Jakie zioła do sałatki?

Bodziszek cuchnący

Jego określenie nie zachęca do sprawdzenia, ale zioło to wspiera układ immunologiczny oraz utlenia komórki, co powoduje, że doskonale nadaje się dla osób, które leczą się na nowotwór. Zioła te można konsumować w formie herbaty.

Natka pietruszki

Natka pietruszki rzutuje na układ immunologiczny, pozwala eliminować nadwyżki płynu z organizmu, leczy układ nerwowy oraz korzystnie rzutuje na kości. Co więcej, jeżeli nie posiadasz przy sobie gumy do żucia, żuj liście pietruszki, ponieważ doskonale odświeżają oddech.

Rozmaryn

Rozmaryn posiada przeciwutleniacze oraz działa przeciwzapalnie. Dodawanie rozmarynu do mięsa pozwala minimalizować przyczyny karcynogenne.

Czytaj także: Jakie witaminy wpływają na odpowiednią pracę mózgu?

Mięta

Mięta nadaje się chyba do wszystkiego – sałatek, stir-fry, smoothie, soku, deseru oraz normalnej wody. Mięta rośnie szczególnie błyskawicznie, zatem zasadź ją w oddzielnej doniczce.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianieDiety