Które składniki spożywcze są rakotwórcze?

Które składniki spożywcze są rakotwórcze?

Redakcja

2016-09-21

brak komentarzy

Największe na globie organizacje zajmujące się badaniem tego, jak nasz tryb funkcjonowania może oddziaływać na rozwijanie się dolegliwości nowotworowych, a więc Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) oraz Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC, będącej agendą WHO), obliczyły, że skłonności genetyczne są tylko 5-10 proc. czynników przyczyniających się do zapadnięcia na nowotwór, z kolei niewłaściwa dieta jest odpowiedzialna za 3-8 razy więcej przypadków zachorowań. Czy wiesz, które składniki spożywcze są rakotwórcze i jak powinna wyglądać dieta antynowotworowa?

Hodowlane ryby

Według dr Davida Carpentera, dyrektora Instytutu Zdrowia i Środowiska na University of Albany, włączenie łososia do menu wiąże się z ogromnym niebezpieczeństwem. Dotąd wszechobecne analizy nad łososiem udowadniały lecznicze cechy owej ryby – okazuje się ona wszak kopalnią licznych witamin, soli mineralnych oraz kwasów Omega-3 oraz Omega-6. Ale ryba rybie nierówna – ogólnodostępny w sklepie łosoś zazwyczaj wywodzi się z zanieczyszczonych wód.

Wykonane pod okiem dr Carpentera analizy ukazały, że hodowlany łosoś nie jedynie posiada małą ilość witaminy D, ale również wywodzi się zazwyczaj z zanieczyszczonych rakotwórczymi chemikaliami wód. Składniki te to polichlorowane bifenyle (PCB). Ich zbyt wysokie nasycenie powiększa niebezpieczeństwo raka wątroby, dróg żółciowych lub woreczka żółciowego. 

Słodzone napoje z bąbelkami

Gazowane słodzone napoje to nie jedynie puste zbędne kalorie. Są one bardzo niebezpieczne dla kondycji z uwagi na zawartą w nich ilość cukru, a także obecność takich substancji jak kwas cytrynowy oraz kwas askorbinowy, które niekorzystnie działają na układ trawienny człowieka. Dodatkowo występujący w gazowanych napojach dwutlenek węgla dezorganizuje pracę organizmu, powodując np. wrzody.

Słodzone napoje z bąbelkami posiadają w swoim składzie różnorodne barwniki i środki konserwujące, które mają za zadanie umocnić odczucie smakowe oraz aromat. Ta mikstura nie jedynie może przybliżyć nas do rozwoju nadwagi oraz cukrzycy typu 2, ale również przejawia oddziaływanie rakotwórcze. 

Czy alkohol może okazać się rakotwórczy?

Eksperci z London School of Hygiene zamieścili na łamach „British Medical Journal” analizy, które wskazują, że konsumowanie alkoholu powiększa niebezpieczeństwo pojawienia się różnorodnych nowotworów, bo może on podczas mechanizmów trawiennych przechodzić w aldehyd octowy, który okazuje się pochodną substancji. 

Czytaj także: Alkohol a leki - których leków nie łączyć z wysokoprocentowymi trunkami?


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianieDietyLeczenie chorób