Co trzeba wiedzieć o cukrze kokosowym?

Co trzeba wiedzieć o cukrze kokosowym?

Redakcja

2016-08-28

brak komentarzy

Cukier kokosowy pozyskiwany jest z kwiatostanów palmy kokosowej, które wyrastają prosto z orzecha kokosowego. Łodygi kwiatostanu nacina się a także wyciska z niego biały, słodzony sok.

Sok spływa do bambusowego pojemnika zaczepionego niedaleko kolby kwiatostanu choćby przez 35 dni. Z jednego konaru można osiągnąć do 280 l soku rocznie, który posiada mniej więcej 80% wody. Istotne okazuje się, by wykorzystywany do produkcji węglowodanów sok był mocny, niesfermentowany a także miał odpowiednie pH. Po zebraniu silnej ilości sok odparowuje się w kadziach do osiągnięcia jasnobrązowego syropu o gęstej konsystencji. Przed zastygnięciem można go uformować w bloczki lub podgrzewać dalej do osiągnięcia sypkiej konsystencji. W supermarketach ogólnodostępny okazuje się w formie niewielkich kryształków lub kostek, sporo mało kiedy jako płyn.

Zobacz też, co jeść, żeby uniknąć miażdżycy

Prawie jak cukier trzcinowy

Cukier kokosowy prezentuje się a także smakuje analogicznie do cukru trzcinowego. Ma delikatny posmak kokosowy a także karmelowy, który doceniany okazuje się przez smakoszy kawy a także deserów. Cukier kokosowy można napotkać pod egzotyczną na rzecz nas nazwą gula java. Czasem stosuje się także zamiennie nazwę cukier palmowy, mimo wszystko nie do końca dokładnie, ponieważ kopalnią węglowodanów może okazać się także palma daktylowa, palma Palmyra a także Sago. Różni je także metoda uzyskiwania. W związku z tym trzeba dokładnie czytać etykiety. Cukier kokosowy produkowany okazuje się zwłaszcza na wyspach Azji Południowo-Wschodniej – Filipinach a także Indonezji, gdzie wykorzystywany był tradycyjnie do słodzenia od setek lat. Jego wartość w supermarketach stacjonarnych okazuje się wysoka, dochodzi do 100 zł za kg. Taniej można nabyć cukier kokosowy w supermarketach internetowych – od 30 zł/kg.

Skład cukru kokosowego

Cukier kokosowy posiada 70-79% sacharozy i glukozę a także fruktozę (od 3 do 9% któregokolwiek z obu monocukrów). Rozbieżności w składzie wynikają z odmiany a także wieku konary i sposobu odparowywania soku.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianieDiety