Jak nie dać się oszukać w sklepie?

Jak nie dać się oszukać w sklepie?

Redakcja

2016-09-25

brak komentarzy

Producenci często oszukują własnych konsumentów i do naturalnych produktów spożywczych dodają sztuczne ulepszacze. Jak selekcjonować dobre składniki diety oraz pełnowartościowe produkty? Na co zwrócić uwagę?

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to jeden z najpowszechniejszych składników, jakiego właściwość jest obniżana, szczególnie jeżeli chodzi o oliwę z oliwek extra virgin. Produkty dystrybuowane jako oliwa z oliwek okazują się olejami sojowymi, słonecznikowymi lub rzepakowymi. Co poniektóre produkty to oliwa z oliwek rozcieńczona tymi olejami. By zminimalizować szanse zakupu fałszywej oliwy z oliwek, trzeba szukać nazwy wytwórcy, kraju pochodzenia oraz daty zbioru, które gwarantują szczegółowe informacje na temat wytworzonej oliwy. W kwestii organicznej oliwy z oliwek również jest niewielkie ryzyko oszustwa.

Składniki słodzące

Miód, syrop klonowy oraz inne składniki słodzące łatwo jest podrobić. Zazwyczaj do tych produktów spożywczych dodawany jest najzwyklejszy cukier, by osiągnąć oczekiwaną słodycz. W licznych sytuacjach miód będzie w większości zwyczajnym cukrem w płynie. Składniki kupuj od lokalnych dostawców, którzy ręczą za własne produkty.

Zioła

Także zioła np. papryka czy mielony pieprz mogą posiadać dodatki pozostałych składników, przykładowo mąki. W szczególności jednak fałszowaną przyprawą jest szafran, a więc najkosztowniejsza przyprawa świata. Znamiona słupków kwiatowych zbierane są ręcznie, a na 1 kg szafranu potrzeba aż 170 000 kwiatów. Niekiedy do szafranu dokładane są znamiona słupków pozostałych kwiatów, a do szafranu w proszku dorzuca się inne typy kwiatów. Najrozsądniej kupić szafran niemielony, co pozwoli wykryć obcy materiał oraz nie kupować sporo tańszej wersji, ponieważ jest znaczne ryzyko, że to podróbka.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowe odżywianieDiety